L'Onada Cultural 100.6FM - DAB - Web

Categoria: Sant Iscle (Pàgina 1 de 3)

Entrevista a Rosa González del Bibliobús

El Bibliobus Montnegre també passa per Dosrius. I el nostre company Jordi Cros de Dosrius Ràdio ha entrevistat la Rosa González, la responsable del bus.

L’entrevista destaca les novetats literàries de la temporada i les mesures covid post-estiu per accedir a l’autobús.

Image
Rosa González (Bibliobús Montnegre) i Jordi Cros (Dosrius Ràdio)

Passeig per Sant Iscle, 1988

Molta creativitat i molta participació és el que hi havia a finals dels 80s i principis dels 90s amb la Televisió de Sant Iscle: SiTV. Tot el poble estava abocat en la televisió local, portada per gent del poble. Eren èpoques on no hi havia telèfons ni internet i la televisió i la ràdio tenien un major protagonisme que avui en dia i era en molts casos l’única via d’entrada d’informació i entreteniment a les llars.

En futurs articles anirem parlant de Sant Iscle Televisió i alhora anirem compartint amb vosaltres la història del nostre poble.

Si bé l’altre dia us compartíem una història que parlava del barri marítim de Sant Iscle, avui us mostrem aquest Passeig per Sant Iscle, emès per Sant Iscle Televisió l’any 1988.

Relacionat

Canet, barri marítim de Sant Iscle?

Ens hem documentat una mica per veure fins a quin punt les llegendes urbanes són certes. Antigament Canet de Mar era el barri mariner de Sant Iscle? Doncs sí.

Podem afirmar llavors que, antigament, Sant Iscle de Vallalta tenia platja.

Els processos d’independència no sembla que siguin tan perjudicials com molts ens volen fer creure. I és que al 1579 es va iniciar la independència eclesiàstica de Canet de Mar.

Continua llegint

Sant Iscle De Vallalta en català

Avui ens fixem en una petita part de la història de la nostra vila. Concretament el 1973 va ser quan va arribar un nou mossèn, Pere Artigas. Es comenta que era molt emprenedor, tant és així que va formar un grup de joves per caracteritzar obres de teatre (la primera va ser Pi, Noguera i Castanyer). El grup es feia anomenar El Grup Isclenc.

Aquest grup, en època franquista, una de les moltes activitats que va realitzar va ser l’edició d’aquest adhesiu. Ens ha arribat a l’ànima.

Adhesiu editat als anys 70s pel Grup Isclenc

No és complicat avui en dia veure el nostre gentilici encara en la nomenclatura franquista (San Acisclo de Vallalta), sobretot en les aplicacions de terminals mòbils que, ja sigui per desconeixement o dessídia, la gent continua utilitzant en castellà tot i tenir disponible l’opció en català.

El resultat no és agradable a la vista, ja que Google Maps mostra el gentilici franquista. I pensar que fa cinquanta anys ja lluitaven pel nostre gentilici correcte: Sant Iscle De Vallalta! Fa pensar, oi?

El Grup Isclenc, entre moltes altres coses, editava una revista trimestral anomenada La Roca Caganera i en una ocasió van catalanitzar els noms dels carrers.

Xarxa de Senders de Catalunya: Pla dels Forcs

El sender SL-C 105 Pla de Forcs, que transcorre dintre del nostre municipi, ha estat un dels vuit que han entrat a formar part de la Xarxa de Senders de Catalunya.

De fet, ha rebut la homologació per part de la FEEC (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya) aquest darrer any.

SL-C 105 El Pla de Forcs

El SL®-C 105, El Pla de Forcs, gestionat pel Parc del Montnegre i el Corredor, també és un dels darrers senders a entrar dins la xarxa de senders catalans. La frondositat dels boscos d’alzines, l’extensió de la sureda i les pissarres dels cims li confereixen el peculiar i harmònic verd frondós a la serralada del Montnegre. A més, en aquest territori no és estrany que hi trobem des de monuments megalítics fins a poblaments ibers. La muntanya ha estat intensament aprofitada fins a mitjan segle XX. Els segles de convivència en un entorn muntanyenc van donar noms de lloc relacionats amb les feines del bosc o del mas. Per a aquest recorregut de 8km trobem la fita d’inici a l’encreuament de la segona entrada de la casa de colònies de Can Bosc. Per arribar a aquest punt des de el centre del poble, podem seguir el GR-5. El sender permet als excursionistes gaudir de la magnífica bellesa natural del Montnegre i descobrir el patrimoni arquitectònic i cultural de la zona.

FEEC 10/06/2021

El sender, té una durada aproximada de 2h 40 minuts i una longitud de 8 quilòmetres. Podeu veure l’itinerari en la web d’Itineraris Senyalitzats de la Diputació de Barcelona o directament a wikiloc.

Continua llegint

Vallalta Experiències

Tres pobles amb una mateixa proposta sostenible. Darrere d’aquest lema es reunien els socis de l’acabada de crear Vallalta Experiències.

Vallalta Experiències és una associació sense ànim de lucre que cerca potenciar la nostra zona, la Vallalta, amb un turisme alternatiu i de qualitat lluny del turisme de masses al que la costa del Maresme ens té acostumats.

Proposem potenciar l’única zona que connecta mar i muntanya que queda en el Maresme, i uneix els tres pobles, Sant Iscle, Sant Cebrià i Sant Pol.

La Vallalta té recursos naturals reconeguts, gastronomia, productes locals, propostes culinàries típiques, artesans, artistes, etc. De manera que podem oferir un ventall de propostes culturals, literatura, música, teatre, i tallers artesanals amb una diversitat cultural local i internacional… i tot això en un entorn natural únic en el Maresme.

Vallalta experiències

L’associació cerca productors locals, artesans, artistes, músics, guies de senderisme, proveïdors d’allotjaments, restauradors o senzillament persones creatives de la Vallalta que vulguin unir-s’hi i participar en aquesta proposta de sostenibilitat per La Vallalta.

Continua llegint
« Entrades més antigues

© 2024 Ona359FM

Tema de Anders NorenAmunt ↑