L'Onada Cultural 100.6FM - DAB - Web

Prova pilot en emissions en DAB

Iscle359FM, l’emissora cultural i sense ànim de lucre de Sant Iscle de Vallalta, està realitzant una prova pilot d’emissió en ràdio digital DAB+. Podríem dir que el DAB és la TDT de la ràdio, o sigui, la digitalització de la ràdio tradicional en FM. Al nostre país el pas a ràdio digital encara no s’ha realitzat, tot i que als països del nostre voltant com França, Itàlia o Regne Unit, conviuen els serveis de ràdio en FM i DAB.

DAB+ logo

Actualment podem trobar serveis digitals únicament a la ciutat de Barcelona amb les principals estacions estatals en DAB, com a reminiscència d’una llei de l’any 2000 que obligava els operadors a estar present al DAB. Hi trobem un simulcast de les principals emissores estatals que ja són a l’FM i com a estació exclusiva del DAB hi ha “Megastar”, emissora musical del grup COPE.

Malauradament les emissores de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals van cessar fa més de deu anys arran d’una avaria en el transmissor que no va ser reparada. Així doncs, la falta de voluntat i d’impuls polític fa que el DAB al nostre país estigui funcionant al ralentí.

Per contra, a Sant Iscle de Vallalta podem trobar al canal 11A del DAB, l’emissora lliure i sense ànim de lucre ISCLE359FM en una prova pilot, transmetent en el format actual DAB+. La potència és baixa i tan sols cobreix el nucli urbà.

Prova de recepció, en espai obert, a 1km del nucli urbà

Al DAB l’espai per les ràdios està molt més optimitzat: hi ha espai per tothom, fins i tot per les emissores culturals o del tercer sector que avui en dia viuen en una situació d’alegalitat, bàsicament perquè no estan regulades. Amb l’associació AMSC tenim intenció reunir-nos amb la Generalitat per intercanviar idees i propostes. Pensem que la ràdio digital podria ser un punt de partida per regularitzar la situació de moltes emissores del tercer sector i sense ànim de lucre.

Els avantatges de la ràdio digital són la millor qualitat d’àudio en ser un format digital. També s’aprofita millor l’espectre radioelèctric, ja que en un canal de DAB s’hi poden posar una desena d’emissores. L’inconvenient és que quan hi ha poc senyal, deixem de sentir-ho (a diferència de l’analògic, que quan hi ha poc senyal deixem de gaudir del so estèreo i tenim soroll de fons, però ho sentim). La bona notícia és que la ràdio és capaç de treballar amb poc senyal, mantenint la qualitat de l’àudio al 100%.

Una altra funció del DAB és l’enviament d’imatges i textos: Nosaltres, per exemple, enviem el nostre logotip i fotografies de Sant Iscle alternativament. Pel que fa al text, enviem alternativament el nostre eslògan i la cançó o programa que està sonant. Les ràdios més econòmiques només mostren el text i per contra, els vehicles o receptors més avançats, mostren el text i les imatges. El DAB també compta amb funcions més avançades com la possibilitat d’incloure la guia de programació (EPG).

Recepció d’Iscle359FM en DAB+

Ara que parlem de vehicles, la Unió Europea obliga a partir d’aquest mateix any 2021 que tots els cotxes fabricats incloguin una ràdio amb sintonitzador DAB. I ja fa anys que en les instal·lacions comunitàries (ICT) s’inclou antena de DAB perquè els veïns hi connectin els seus receptors. De fet, molts home cinema o minicadenes recents ja inclouen aquesta banda de ràdio. Val a dir, però, que una ràdio portàtil com la de la fotografia la podem trobar al mercat per preus que van dels 20 als 40 euros, possibilitant la recepció de FM i DAB. Models més avançats, a partir de 90€ també permeten sintonitzar emissores per internet.

Així doncs, en un període de proves determinat, la petita localitat de Sant Iscle de Vallalta compta amb servei de ràdio DAB+ al seu nucli urbà. Trobem altres múltiplexs desregulats a les illes de Tenerife i Eivissa: Els seus promotors s’avancen al futur i aposten per aquest format amb el benentès que gran part de l’audiència són turistes que vénen d’Europa amb el seu propi vehicle que ja compta amb sintonitzador DAB de sèrie, o bé vehicles de lloguer.

4 comentaris

 1. Manuel

  ¿También haréis pruebas en la tecnología DRM (Digital Radio Mondiale)?

  • Redacció

   No lo descartamos ya que nos gusta probar las tecnologías. Aunque el DRM va ligado a la onda media y corta, y sí que hicimos pruebas transmitiendo en 1611kHz en analógico y fue un fracaso dada la longitud de la antena que es necesaria…

 2. Rodrigo

  ¿Tenéis previsto de emitir en la dab de Barcelona?

  • Redacció

   És probable que sí, gràcies a l’associació AMSC+ de la qual formem part. Ens escoltem!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

© 2024 Ona359FM

Tema de Anders NorenAmunt ↑