Sou més de tió? O de Pare Noel? O de Reis? O de tot plegat?

Aquestes festes de Nadal en lloc de regalar què-en-faig (pongo), què res millor que demanar i regalar receptors de ràdio per escoltar ISCLE 359FM?!

Ens hem adonat que moltes Isclenques i Isclencs no compten amb un receptor de ràdio a les seves llars i confien amb la connexió a internet per escoltar ràdios en línia.

Pare Noel escoltant la ràdio – Font: Christmas/Shutterstock

La Ràdio com a mitjà de comunicació essencial

Sabeu que en casos extrems la ràdio és l’únic mitjà de comunicació que ens pot servir per estar informats i entretinguts? En casos d’inclemències meteorològiques extremes (de fet a Sant Iscle no cal que siguin extremes) les connexions a Internet fixes i mòbils són les primeres en avariar-se. Com ens informem llavors?

Els repetidors de televisió poden fallar també perquè depenen de subministrament elèctric en l’àmbit local.

En definitiva davant d’aquests episodis ens podem quedar sense electricitat i per tant: Adéu al wifi, televisió i ordinadors. Com ens informem o entretenim llavors?

Òbviament no parlem de nosaltres, una petita i humil emissora local que en cas de situació extrema ens quedaríem sense emissió. Parlem de la ràdio en general com a mitjà de comunicació que per cert moltes veus ens volen fer pensar que està obsoleta.

I si penseu que l’ona mitjana està morta: Ben al contrari. Precisament l’ona mitjana és la que realitza aquesta funció de responsabilitat social, ja que un únic transmissor abraça grans extensions de terreny, a diferència de la FM on els repetidors radien zones limitades. En el nostre cas, només Sant Iscle de Vallalta. En el cas de grans emissores com Catalunya Ràdio, el radi de cobertura de Collserola és més extens (60-70km) però tornem al cas d’abans: En cas de situacions extremes com per exemple un huracà, no ve de 60 km.

Malauradament Catalunya Ràdio no compta amb cap freqüència a l’ona mitjana perquè l’estat espanyol mai ho ha permès. Però sí que hi trobarem les estatals RNE i SER entre d’altres.

No oblidem també els escenaris poc probables de guerres: La ràdio també realitza un paper fonamental, ja que les connexions a internet (ho sabem millor que ningú arran de l’1-O) poden ser censurades o fiscalitzades.

De fet, no calen escenaris extrems. Només pel fet d’escoltar emissores en línia ja estem controlats.

Més informació: https://eldebatedehoy.es/medios/la-radio-en-las-catastrofes/